Trecerea sub masă în Săptămâna Patimilor din 2024

Trecerea sub masă în Săptămâna Patimilor din 2024

În fiecare an, creștinii ortodocși se pregătesc pentru sărbătoarea Învierii Domnului printr-un post lung și plin de semnificație. Un ritual important în cadrul Postului Paștelui este trecerea pe sub masă, care are loc în Vinerea Mare, în cadrul Săptămânii Mari, cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor. Acest post a început pe 18 martie 2024 și se va încheia pe 4 mai 2024, cu o zi înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, ce va avea loc pe 5 mai 2024.

Trecerea pe sub masă este un act simbolic prin care credincioșii își amintesc de coborârea lui Iisus Hristos în mormânt și de învierea sa ulterioară. Acest gest le permite să urmeze exemplul Mântuitorului și să-și reafirme credința în învierea lor spirituală alături de El. Masa sub care se trece este numită Epitaf și este un obiect liturgic de mare însemnătate, confecționat din materiale speciale și decorat cu scene din viața lui Iisus.

În timpul slujbei denumite „Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf”, credincioșii sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, așezate pe Epitaf, înainte de a trece pe sub masă. Unii aleg să treacă o singură dată, ca un semn de respect pentru jertfa lui Iisus, în timp ce alții preferă să treacă de trei ori, simbolizând cele trei zile petrecute de trupul Mântuitorului în mormânt.

Pe lângă ritualul trecerii pe sub masă, Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor aduce cu sine și alte tradiții și obiceiuri deosebit de importante pentru credincioși. În această perioadă, se sfătuiește evitarea certurilor, a somnului la prânz în Joia Mare și a vopsitului ouălor în Vinerea Mare. De asemenea, este de dorit să nu se treacă pe sub masă după o persoană în vârstă sau bolnavă în această zi, deoarece există credința că aceasta ar prelua suferințele sau păcatele acestora.

Citește și  De ce a murit mama lui Adrian Mutu. Rodica Mutu se lupta cu o boală cumplită

În concluzie, trecerea pe sub masă este un moment de adâncă meditație și spiritualitate în cadrul Postului Paștelui, oferind credincioșilor ocazia de a se apropia de învățătura și jertfa lui Iisus Hristos. Prin respectarea tradițiilor și prin participarea activă la slujbele religioase, aceștia își întăresc credința și pregătirea pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

retelemele