A murit presedintele…

A murit presedintele…

Moartea lui Raisi pune capăt unei perioade scurte, dar transformatoare, în politica iraniană, care a văzut țara să se îndrepte într-o direcție dură și a amenințat să aducă Orientul Mijlociu în pragul unui război regional, se estimează într-o analiză Foreign Policy.

În aproape trei ani la putere, Raisi a mutat politica internă și politica socială a Iranului într-o direcție mai conservatoare și a împins țara și mai mult în rolul de antagonist clar al SUA în regiune, după ce predecesorul său, Hassan Rouhani – care-l învinsese în alegerile prezidențiale din 2017 – a căutat inițial o detensionare cu Occidentul în legătură cu programul nuclear iranian înainte de a intensifica atacurile prin intermediari.

Un jurist islamic remarcat pentru relația apropiată cu ayatollahul Ali Khamenei și considerat de mulți oficiali și experți drept un candidat probabil pentru a-i succeda liderului suprem îmbătrânit, în mandatul lui Raisi Iranul a accelerat îmbogățirea uraniului și a încetinit negocierile privind Planul comun de acțiune cuprinzător după ce Statele Unite au ieșit din acord în 2018, cu trei ani înainte de alegerea sa în funcție.

De asemenea, sub conducerea lui Raisi, Iranul a sprijinit Rusia în războiul său împotriva Ucrainei prin exporturi extinse de drone sinucigașe Shahed și artilerie; a intensificat atacurile milițiilor cliente regionale împotriva Statelor Unite și a Israelului după atacul transfrontalier al Hamas din octombrie 2023 asupra Israelului; și, cu doar o lună înainte de moartea sa, a lansat un atac masiv cu drone și rachete împotriva Israelului.

Citește și  Ionuț Dolănescu vești de ultimă oră despre Maria Ciobanu Măicuța noastră dragă

Experții spun că, indiferent de cine îl va înlocui pe Raisi, este puțin probabil ca strategia pe care acesta a urmărit-o să se schimbe, fiind solidificată în rândul eșaloanelor superioare ale conducerii politice și clericale a Iranului.

„Cu Raisi, fără Raisi, regimul este destul de mulțumit de modul în care s-a desfășurat Orientul Mijlociu după 7 octombrie”, a declarat Behnam Ben Taleblu, un cercetător senior axat pe Iran la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor (FDD). „A putut să își continue strategia ucigașă prin mii de pași, trăgând indirect împotriva SUA și Israelului prin intermediari și apoi chiar direct de câteva ori chiar el însuși cu schimbul de replici pe care l-ați văzut în aprilie, și totuși să pară că a câștigat runda.”

În conformitate cu Constituția iraniană, prim-vicepreședintele Mohammad Mokhber a fost numit președinte interimar pentru următoarele 50 de zile, până când vor putea fi convocate alegeri. Recentele alegeri parlamentare au atras o prezență scăzută record la vot, au declarat analiștii. Mai mult, Khamenei și aliații săi au depus eforturi semnificative pentru a asigura victoria lui Raisi în timpul ultimelor alegeri prezidențiale din 2021, descalificând potențialii rivali.

Înainte de a deveni președinte, Raisi a făcut parte din comisia de urmărire penală a Iranului, care a fost responsabilă pentru executarea a aproximativ 5.000 de disidenți în 1988. El a fost acuzat de crime împotriva umanității de către Națiunile Unite și a fost sancționat de Departamentul Trezoreriei SUA. Iar această abordare dură a continuat cu moartea lui Mahsa Amini, o tânără în vârstă de 22 de ani, în custodia poliției iraniene pentru moralitate, în septembrie 2022, după ce fusese acuzată că nu a purtat corect vălul islamic în public, ceea ce a declanșat proteste la nivel național.

Citește și  Primăria unui oraș din România le oferă 800 de lei cuplurilor care sărbătoresc 50 de ani de căsătorie. Până când au loc înscrierile la acest eveniment

Dincolo de orizontul alegerilor anticipate și al alegerilor prezidențiale stabilite pentru anul viitor, există un potențial de agitație la vârful clasei conducătoare din Iran. Cu o listă scurtă de posibili succesori ai lui Khamenei, în vârstă de 85 de ani, în afară de fiul șefului statului, Mojtaba Khamenei, moartea lui Raisi ar putea arunca viitorul politic al țării într-o nouă confuzie.

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC), cea mai mare ramură a forțelor armate iraniene care controlează părți importante din economia țării, ar putea, de asemenea, să folosească această tulburare pentru a-și întări influența.

„Nu există un moștenitor aparent dacă Khamenei dispare”, a declarat David Des Roches, profesor la Centrul de Studii Strategice pentru Orientul Apropiat și Asia de Sud al Universității Naționale de Apărare și colonel în retragere al armatei americane. „Ceea ce este cu adevărat interesant este să vedem dacă IRGC va finaliza practic o lovitură de stat cu încetinitorul”.

Citește și  George Simion In Asteptare De Bebelus

„Accidentul și moartea președintelui Raisi și a [ministrului său de externe] vor zgudui politica iraniană”, a scris Afshon Ostovar, profesor asociat la Naval Postgraduate School și expert de lungă durată în Iran, într-o postare pe X înainte ca moartea președintelui să fie confirmată. „Indiferent de cauză, percepțiile de joc murdar vor fi numeroase în cadrul regimului. Elementele ambițioase pot face presiuni pentru a obține avantaje, obligând reacții din partea altor părți ale regimului. Puneți-vă centurile de siguranță.”

În timp ce experții au declarat că este puțin probabil ca o figură liberalizatoare să apară fie la alegerile anticipate, fie la alegerile prezidențiale iraniene din 2025, moartea lui Raisi ar putea lăsa o mică deschidere pentru mișcările de protest care au persistat sub aparența unui calm social.

„Aceste mișcări nu sunt moarte”, a declarat Ben Taleblu, expertul FDD. „Ele operează la nivel scăzut, la periferie – de obicei greve, sindicate, sindicate de muncă, genul acesta de lucruri. Ar putea duce la o declanșare la nivel național și ar putea fi un nimic. Dar povestea mișcării de protest iraniene este întotdeauna o chestiune de când și nu de dacă.”

Conflictul cu Israelul

„Președintele Republicii Islamice este un executant, nu un decident”, a explicat Jason Brodsky, director de politici la United Against Nuclear Iran. „Astfel, politicile Republicii Islamice, fundamentele acestor politici, vor rămâne aceleași” continuă el citat de The Times of Israel.

retelemele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *