Cine este Iulia, sefa de promotie de la un liceu din Arad a carui discurs i-a lasat masca pe profesori. „Scoala m-a invatat sa ma conformez, sa mint”

Cine este Iulia, sefa de promotie de la un liceu din Arad a carui discurs i-a lasat masca pe profesori. „Scoala m-a invatat sa ma conformez, sa mint”

Sefa de promotie a unui liceu din Arad a surprins complet profesorii prezenti la ceremonia de absolvire. Discursul sau a declansat o adevarata agitatie.

Iulia Cociuba, absolventa Colegiului „Mihai Viteazul” din Ineu, judetul Arad, a transformat discursul traditional de final de an scolar intr-un adevarat manifest pentru o educatie mai autentica si mai valoroasa pentru toti elevii.

„Scoala m-a invatat sa ma conformez, sa mint”
La doar 18 ani, Iulia a avut curajul sa-si impartaseasca deschis experientele si sentimentele traite in cei patru ani de liceu, in fata elevilor si profesorilor.

Desi majoritatea celor prezenti se asteptau la laude aduse sistemului educational romanesc, discursul ei a fost cu totul diferit

Citește și  DAIANA DUȚU, DEZVĂLUIRI CUTREMURĂTOARE DESPRE IRINEL COLUMBEANU! DE CE I-A CERUT FOSTUL MILIONAR AJUTORUL BRUNETEI

Iulia a subliniat ca tot timpul petrecut invatand pentru note mari si validare academica a fost, in mare parte, o pierdere de timp.

„Poate ca nu e discursul clasic de multumire si celebrare, dar este unul sincer si reflecta in mod real experientele mele. Am petrecut ani de zile invatand pentru note si validare academica si am realizat abia acum cat timp am pierdut.

Am dobandit doar cunostinte, nu si valori, pentru ca asta inseamna, din pacate, scoala. In loc sa fie un loc al invatarii si dezvoltarii, scoala a devenit o sursa de frustrare si dezamagire pentru multi dintre noi.

Citește și  CASĂ DIN CHIRPICI DA SE POATE TRĂI SIMPLU ȘI FRUMOS INTERIORUL LOCUINȚEI ESTE SUPERB

Ne-am simtit deseori in imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gandi diferit sau de a fi autentici”, a spus Iulia Cociuba.

Sefa de promotie a Colegiului „Mihai Viteazul” din Ineu a declarat ca scoala a invatat-o sa minta, sa se conformeze si sa se ascunda in spatele unor standarde absurde.

„Ce m-a invatat scoala? Sa ma conformez, sa mint, sa-mi sterg cu buretele personalitatea si sa ma ascund in spatele unor standarde absurde”, a mai spus tanara.

In plus, absolventa a precizat, spre uimirea profesorilor care nu stiau cum sa reactioneze, ca „scoala a devenit un loc unde performantele noastre sunt atribuite meritelor institutiei si profesorilor, iar esecurile ne sunt puse in carca”.

„Sistemul m-a dezamagit”
Mai mult, Iulia a afirmat ca, in cei patru ani de liceu, a avut parte „de un sistem care ne-a invatat mai degraba cum e sa fim superficiali si ipocriti, decat sa ne dezvoltam etic si moral. Astazi, in fata dumneavoastra, imi reafirm dorinta de a fi autentica si de a lupta pentru valorile in care cred.

Citește și  De ce înseală femeile Este un gest de condamnat

Stiu ca acest discurs deranjeaza, dar sper sa fie si un pas spre constientizarea unor probleme care au fost bagate sub pres atata timp”, a mai adaugat sefa de promotie.

La finalul discursului sau, Iulia a refuzat sa multumeasca „sistemului care m-a dezamagit”, insa a dorit sa ii celebreze „pe acei dascali care au dat o bucatica din ei de fiecare data cand s-au asezat la catedra si care au fost mereu acolo pentru noi”.

retelemele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *