SFANTUL DUMITRU 2023. CE NU AI VOIE SA FACI IN ACEASTA ZI. ASA ATRAGI NECAZURI SI PRIMEJDII

SFANTUL DUMITRU 2023. CE NU AI VOIE SA FACI IN ACEASTA ZI. ASA ATRAGI NECAZURI SI PRIMEJDII

Pe data de 26 octombrie, crestin-ortodocsi il cinstesc pe Sfantul Dumitru. De aceasta zi sunt legate multe traditii si superstitii. Iata ce nu ai voie sa faci

Sfantul Dumitru 2022 – traditii si superstitiiPotrivit superstitiilor populare, exista credinta ca, in ziua de Sfantul Dumitru, caldura intra in pamant si gerul incepe sa-si arate coltii.

De Sfantul Dumitru nu ai voie sa folosesti pieptanul, in caz contrar, vei atrage necazuri si primejdii

In Bucovina, traditia spune ca cine seamana usturoiul dupa ziua de Sf. Dimitrie va avea anul viitor parte numai de paguba

Citește și  PROMISIUNEA PE CARE VLAD GHERMAN I-A FĂCUT-O OANEI MOȘNEAGU ÎN ZIUA NUNȚII LOR. FANII S-AU TOPIT!

Cine are datorii ar trebui sa le plateasca pana la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor

Femeile trebuie sa imparta copiilor fructe uscate, covrigi, mere si nuci. In anumite zone ale tarii, pentru sufletul celor morti, se imparte grau fiert in lapte si coliva

In ajunul sarbatorii Sfantului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sanatosi tot anul. Focul are si menirea de a alunga fiarele si de a incalzi mortii. Dupa ce focul este stins, taranii arunca un carbune in gradina, pentru ca aceasta sa primeasca putere de a rodi.

Citește și  Oana Lis vinde lucruri din casă pentru a-și întreține soțul. Viorel Lis are mari probleme

Traditii de Sfantul Dumitru legate de vreme.Sfantul Dumitru este considerat si patronul pastorilor, ziua lui fiind aceea in care, spune traditia, ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, anotimpul rece va fi aspru.

Un alt mod de a afla cum va fi iarna este acela de a urmari mersul oilor in dimineata sarbatorii Sfantul Dimitrie. Astfel, daca dimineata se va trezi mai intai o oaie alba, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara.

Citește și  Oamenii născuți între 1939 și 1985 formează o generație cu caracteristici distinctive.

Tot de Sfantul Dumitru, taranii tund coama cailor pana la trei ani, ca sa aiba par frumos.

Iincepand cu ora 12.30, va avea loc procesiunea Calea Sfintilor, cu Icoana si Sfintele Moaste ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, de la Catedrala Patriarhala, pe bulevardul Regina Maria din Bucuresti pana la Crucea brancoveneasca de la baza Dealului Patriarhiei.

retelemele